Perkütan Cerrahi Nedir?

Prof. Dr. Sinan Zeren
Üroloji Uzmanı

Perkütan Cerrahi - Prof. Dr. Sinan Zeren

Teknolojik gelişmeler sayesinde artık ameliyatlar küçük kesilerden girilerek gerçekleştiriliyor. Perkütan böbrek cerrahisinde de 1 cm’lik kesi ile doğrudan böbreğin içine girilerek büyük taşlar kırılıyor ve dışarı alınıyor.

2 cm’den büyük böbrek taşlarının alınmasında uygulanan ve kendine özgü özel bir yöntem olan böbrek cerrahisi, son yıllarda çok daha yaygın şekilde uygulanmaya başlandı.

Perkütan böbrek cerrahisinin dünyada 70’li yılların sonunda kullanılmaya başlandığını belirten Acıbadem Fulya Hastanesi Üroloiji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Zeren, bu özel cerrahi tekniğin günümüzde gelmiş olduğu noktayı değerlendirdi:

Perkütan cerrahi operasyonu - Prof. Dr. Sinan Zeren

“80’li yıllarda vücut dışı şok dalgalarıyla taş kırma yöntemi gelişince, cerrahiye gerek kalmadığı düşünüldü. Ancak yıllar geçtikçe şok dalga ile taş kırım yönteminin her hasta için uygun olmadığı, taşı çok fazla olan ve sert taşlı hastalarda fazla seans yapıldığı ve böbreğin çok hırpalandığının anlaşılmasıyla bu tedavinin sınırları çizildi.

Şok dalga tedavisi alamayan, büyük ve çok miktarda taşı olan hastalar için perkütan böbrek cerrahisi tekrar gündeme geldi ve 2000’li yıllardan itibaren de yaygınlaşmaya başladı.”

Whatsapp Numaramız
Online Randevu Alın